dijous, 29 de setembre del 2011

Llengua i llenguatge

Què és la llengua?

La llengua és sinònim d'idioma, és el conjunt de codis sistematitzats i compartits amb els quals ens podem comunicar.
Aquest sistema de signes és après i retingut a la memòria pels parlants. Tot parlant el coneix i l'utilitza cada cop que el necessita.
Amb la llengua organitzem el nostre entorn , el món on vivim , i sotmetem les nostres percepcions a diversos graus d’abstracció, d’aquesta manera la varietat de les percepcions es veu reduïda a un número limitat de tipus d’objectes i de tipus de fenòmens. Això és el que permet el enteniment entre els humans , ja que si el que observéssim no estigués “catalogat” rebríem impressions irrepetibles i per tant les expressions lingüístiques també ho serien, i tot el conjunt desembocaria a una comunicació impossible.
A més a més, la llengua és la companya necessària i inseparable perquè flueixi el nostre discurs intern per poder arribar a una autoexpressió .
En definitiva, sense la llengua no seria possible el llenguatge i per tan tot lo esmentat : memòria, comunicació, reflexió, pensament, etc.

Què és el llenguatge?

El llenguatge humà està constituït per senyals i combinacions de senyals peculiarment organitzades. És un instrument de comunicació, innat, és un medi d'expressió propi dels primats més desenvolupats.
El llenguatge s'organitza en diversos nivells. També és indispensable com a suport de la memòria, tant individual com col·lectiva. En el terreny individual contribueix a la formació de la identitat personal , i en el terreny col·lectiu ajuda a conservar la memòria històrica. També és el responsable de que siguem capaços de pensar. Ens permet l'auto expressió, és a dir, els diàlegs amb nosaltres mateixos. De vegades l’emissió d’un llenguatge no és altre cosa que una descàrrega, una manifestació del propi estat d’ànim, per tan el llenguatge fa possible l’autoexpressió , en aquest cas fent referència a un discurs intern.
Per tant, el llenguatge és el medi de comunicació humà per excel·lència i el més extens i complexa que posseïm els humans perquè tota expressió humana la podem trobar traduïda al llenguatge.

www.definicionabc.com/wp-content/uploads/lenguaje.jpg


Aquest és un petit resum d'un text del llibre Lingüística de TUSON, J. De totes maneres us recomano que us el llegiu sencer, ja que és molt interessant. Aquí us deixo la referència:


TUSON, J. (1984). Lingüística. Barcelona: Barcanova (p.45-50) - "El lenguaje y las Lenguas".

dijous, 22 de setembre del 2011

El món del Twitter

Avui hem iniciat la classe de GTIC, com de costum, mirant diferents blocs de companys per així anar aprenent a fer-lo servir i a tenir-lo correctament, ja que moltes som noves en el món dels bloggers.
Seguidament el Jordi ens a introduït en el món del twitter, ens ha ensenyat el seu twitter i la gent interessant a la que segueix . També ens ha dit que ens fem un twitter, comencem a indagar-hi i a seguir gent important i interessant sobretot relacionades amb el món de l'Educació.
Jo com ja tinc una compte des de fa temps, domino bastant bé tot el tema del twitter, és a dir jo ja em puc considerar "twittera". Però per a la gent que no domina aquest tema han pogut aprendre el funcionament del twitter, dels hashtag , la diferència entre twittejar o retwittejar i a citar persones entre altres.

Aquí us deixo el meu twitter per si algú està interessat en seguir-me: www.twitter.com/AndreaMarco93

I a continuació us deixo un vídeo bastant curt sobre com fer i per a què serveix l'acció bàsica a twitter: "twittejar".


dimecres, 21 de setembre del 2011

El món de la Interactivitat

Aquest és el meu primer vídeo que penjo, i us explicaré com ho he fet:
Primer de tot hem de copiar el seu codi embed o el codi d’inserció, un cop fet això hem de copiar-lo en l’apartat Edició de HTML del nostre blog, i finalment només cal que canviem width (ampla) high (altura) fins a arribar a la mesura que vulguem:


Edu3.cat



El vídeo que acabem de veure ens parla sobre l'evolució funcional dels ordinadors al llarg del temps i sobre la interactivitat.

Els ordinadors són, bàsicament, màquines per fer càlculs, però, amb el temps, han esdevingut màquines per comunicar-nos. Així com amb un llibre la informació apareix tota seguida, als ordinadors podem trobar informacions de diversos llocs connectades entre elles mitjançant els enllaços.
Aquest nou projecte de cercar informació diversa va ser creat per Vanner Bush a mitjans del segle XX. Volia millorar la comunicació científica fent servir el sistema de la ment humana, és a dir, operar per associacions d'idees. Finalment aquest projecte no es va poder portar a terme per la poca tecnologia de l'època.

Ted Nelson va crear un nou projecte anomenat "Xanadu" que es tractava d'una xarxa com l'actual d'Internet però 30 anys abans. Aquest projecta va fracassar però va donar lloc a importants innovacions com ara:

- Hipertext: un nou model de la informació relacionada.
- Hipermèdia: apart del text va incloure els sons les imatges i les animacions. Els elements es relacionen entre si mitjançant els enllaços, que tot plegat té forma d'una xarxa.


L'equip d'investigació de Douglas Englebart va fer una sèrie d'invents crucials com ara el del ratolí, que permetia una comunicació interactiva amb l'ordinador.
Als anys 90 van aparèixer els primers programes interactius com el CD-ROM que eren capaços d'emmagatzemar imatge i so. Tenien propòsits educatius, com per exemple, el CD-ROM del conegut pintor català Joan Miró. Encara que el que va tenir més èxit de tot van ser els videojocs.


La clau del sistema interactiu és la "interfície" que és el conjunt de grafismes i d'opcions que fan possible el diàleg entre la persona i l'ordinador. Així doncs, convida a interactuar i no només a mirar.

Els primers dies a la Universitat

Els primers dies a la Universitat han anat molt bé, he conegut a molta gent nova i a les companyes amb les quals compartiré moltes experiències durant aquests propers quatre anys. Durant aquests dies de classe els professors ens han fet entendre quins són els objectius de l'educació Infantil; Educar, ja que la infància és l'etapa més important per a formar una persona pel futur.

Poc a poc ens anem adaptant al nou món universitari, als nous horaris, a les noves maneres de treballar, a la forma de fer dels professors... que ja no és igual a la que estàvem acostumats. També cada cop tenim més feina i treballs, però amb una dedicació constant podrem obtenir bons resultats, només cal esforçar-se.

dimarts, 20 de setembre del 2011

Primeres classes de GTIC: Millorem els nostres coneixements

El passat Dijous 15 de Setembre, a classe de GTIC, ens vam crear un bloc (en el qual estic escrivint), per tal de fer un seguiment, reflexió i ampliació de tots els coneixements de GTIC (Gestió de la Informació i TIC) i de COED (Comunicació Oral, Escrita i Digital) apresos durant aquest semestre. En aquest bloc és on es veurà tota l'evolució dels coneixements adquirits durant el semestre i el qual tindrà una gran importància de cara a l'examen.
Seguidament vam comentar quines eren les nostres mancances en el camp de la informàtica i que havíem de fer per millorar-les.
A continuació el professor de la matèria ens va donar les pautes sobre el què era més adequat escriure en un bloc encarat de forma professional i de quina manera fer-ho.

Les conclusions que vaig treure van ser que a part de comentar les coses que faríem a classe, en aquets bloc també podríem col·locar fets d'actualitat com per exemple noticies educatives, però sempre intentant seguir unes pautes:

- Col·locar la notícia a través d'un link
- Destacar les parts que m'hagin semblat més importants o interessants
- Relacionar l'article amb opinions de gent reconeguda i de prestigi
- Comparar noticies escrites per diferents mitjans
- Relacionar les notícies amb les matèries del curs
- Mai opinar sobre persones o institucions.

Durant la següent classe vam estar practicant amb el bloc per tal d'acostumar-nos i aprendre a fer-lo funcionar. El professor ens va estar donant consells de com fer un bon disseny per tal de que sigui llegible i correcte, com per exemple, utilitzar un color de lletra que contrasti suficientment amb els fons perquè es llegeixi bé, utilitzar una grandària i tipus de lletra adequat, expressar-nos correctament i sense faltes ortogràfiques,...
Després d'això, el professor, ens va ensenyar a inserir gadjets i extres al bloc (imatges, enllaços d'interès, etiquetes a les entrades...) per tal de fer-lo més còmode i interessant.

Poc a poc anem aprenent a utilitzar-lo i a expressar-nos a través d'ell. Al crear-me el bloc jo no sabia fer res, ja que mai n'havia tingut cap, però a mesura d'anar assistint a les classes de GTIC he anat aprenent. La veritat es que m'estan servint molt i estic aprenent força en poc temps.

A continuació us deixo un enllaç d'un blog on ens parla sobre cóm aplicar diferents gadjets al nostre bloc i la seva funció. 

Gestió de Bookmarks: Delicious

Avui a classe de GTIC ens hem creat un compte a Delicious. Aquest servei és un marcador social que ens permet guardar de manera fàcil, còmode i on-line les pàgines webs que visitem. És a dir, és com guardar els nostres "favorits" de manera on-line, on puguem tenir-los sempre al nostre abast (sempre i quan hi hagi internet) i no només a un ordinador local.
És un servei fiable que ens permet emmagatzemar, escriure comentaris i posar etiquetes a les webs que trobem, també ens permet compartir les nostres webs preferides amb la resta d’usuaris mitjançant la creació d'un perfil públic.

La meva compte de Delicious és www.delicious.com/andrea.93 i allà tinc guardades varies pàgines d'interès tant d'àmbit acadèmic com d'oci.

Perquè entengueu millor com funciona i què és Delicious us deixo una sèrie de diapositives que us faran sortir de dubtes:


dissabte, 17 de setembre del 2011

Tic i Educació



El vídeo que us presento parla sobre la importància de les TIC (tecnologia de la informació i la comunicació) durant els últims anys i com són de necessàries avui en dia per a qualsevol cosa.

Actualment la utilització de les noves tecnologies, tan pels nens com pels adults, és molt important ja que ens permet trobar molta informació de manera senzilla que abans no podíem aconseguir.
En l'àmbit de l'educació les TIC també són molt importants ja que milloren l'aprenentatge i la comunicació. Amb la tecnologia el roll de professor i alumne canvien, no només s'utilitzen estratègies d'ensenyament sinó que també s'utilitzen les estratègies d'aprenentatge. Amb les TIC els alumnes estan més motivats i tenen més ganes d'aprendre d'una forma més autònoma.

Avui en dia la tecnologia està gairebé en tot el que fem i tot el que utilitzem, i per tant ens hem d'adaptar a aquet nou món, hem d'aprendre com funcionen les TIC i utilitzar-les de manera correcta.

dijous, 15 de setembre del 2011

Començem un nou cicle!

Hola sóc l'Andrea Marco Alcaide, visc a Barcelona i tinc 18 anys. Sóc estudiant de primer curs en el Grau d'Educació Infantil a l'Universitat Ramon Llull, Blanquerna; I es per aquest motiu que he obert aquest bloc.
Aquí compartiré cada setmana tot el que vagi fent junt amb els meus companys de classe, les meves experiències, escrits, els meus coneixements, etc.

Espero que gaudiu del meu bloc tant com ho faré jo! Junts podem aprendre més.