dijous, 29 de desembre del 2011

Tancament del Blog

Avui, dia 29 de Desembre del 2011, a punt d'acabar l'any, poso fi a totes les entrades de la Universitat d'aquest Semestre.
Des del 15 de Setembre que vaig iniciar aquest bloc amb molta il·lusió i ganes, fins avui, he estat actualitzant-lo setmanalment amb tot el que anàvem fent a classe, incloent-hi reflexions pròpies i ampliant molts dels temes. Aquest bloc ha sigut el resultat d'un semestre ple d'esforç, treball i dedicació. Sincerament, quan vaig començar a utilitzar-lo no m'imaginava que acabaria ocupant tantes hores del meu temps com ha ocupat.
En aquest bloc, ja que ha sigut el primer que faig, deixo un record i una barreja de sentiments del meu primer semestre a la Universitat com a estudiant d'Eucació Infantil, amb ell he après moltes coses, he evolucionat i m'he desenvolupat amb aquesta eina.

Durant aquest temps, gràcies al bloc, he pogut tenir una gran quantitat d'apunts ben organitzats, cosa que abans no aconseguia tenir; I ara es molt més fàcil estudiar d'ells; A la vegada, he après a reflexionar millor sobre els temes que estudio, no a aprendre'ls de memòria, ja que això a la llarga no serveix de res.
Penso que la experiència de tenir un bloc ha sigut molt positiva i satisfactòria, a la vegada que entretinguda per tot el temps dedicat.

En aquest semestre he après moltes coses que no sabia. A l'assignatura de GTIC he conegut programes que no sabia que existien i que ara que els conec crec que són molt útils, he après a fer funcionar programes, aplicacions, webs,... que pel nostre dia a dia com a mestres ens serviran molt. D'aquesta assignatura puc destacar la gestió d'arxius on-line com el Dropbox o el Google Docs que m'han sorprès bastant, ja que no sabia que podien arribar a ser tan útils, o per exemple, el programa CmapTools, ja que sempre veia mapes conceptuals però mai sabia com es feien. En quan a l'assignatura de COED, he après a com comunicar-me millor en públic, a tenir seguretat en mi mateixa, a perdre la vergonya, a parlar millor en públic, a recitar poesia amb sentiment,... Per a mi a sigut molt profitós, ja que abans hem costava més parlar i recitar davant de més gent i amb les pautes dels llibres i articles llegits durant aquests 4 mesos m'han servit per agafar més confiança en mi mateixa. Al principi creia que no funcionaria, que per molt que em donessin una sèrie de pautes, hem sentiria igual; i no, m'equivocava; he sabut aplicar-me-les i així aconseguir una gran millora.

Després d'aquest temps, diàriament, amb el bloc, hem fa pena deixar-lo ja que poc a poc a anat formant part de mi i de la meva evolució com a estudiant; però sé que si no el deixo de costat, no tindré temps per a tot, ja que d'ara en endavant tindré molta feina a la Universitat i no podré dedicar el temps suficient al bloc. Així que, no el tancaré perquè el vull tenir de record per tota la vida, però tampoc actualitzaré setmanalment, sinó que ho faré quan tingui temps i hem vingui de gust, sense cap obligació acadèmica.

A partir d'ara el bloc donarà un gran gir, ja no parlaré del que faig a classe sinó de les coses que jo cregui interessants i vulgui compartir.

I per últim vull agrair a la gent que ha anat seguint les meves entrades o a les persones que en algun moment han llegit alguna, espero que us hagin sigut de profit.


Moltes gràcies a tots i fins aviat!



Andrea Marco.


dilluns, 26 de desembre del 2011

Treball col·laboratiu d'un bon comunicador: Quim Monzó

Durant tot el primer semestre, a les assignatures de GTIC i COED, hem estat fent un treball: El bon comunicador.

El treball consistia en escollir, per grups, un bon comunicador que ens agradés i fer un seguiment durant aquest temps. Per fer el seguiment calia que creéssim un bloc per tal d'anar posant entrades a mida que anéssim descobrint aspectes sobre ell. El nostre grup vam triar en Quim Monzó.
A mesura d'anar el·laborant el nostre bloc, hem anat descobrint moltes coses d'ell i hem vist que és una persona molt peculiar, amb moltes característiques pròpies d'un bon comunicador.

A continuació us deixo un Prezi que hem fet per resumir perquè el Quim Monzó és un bon comunicador:



dijous, 22 de desembre del 2011

Exposició Territori i Identitat

El dia 20 de Desembre el grup format per la Lena Pallarès, la Iria Sánchez i jo, l'Andrea Marco vam presentar la nostra exposició de territori i identitat. El tema que vam escollir a l'hora de realitzar aquest treball va ser els sentiments, ja que tothom experimenta emocions, que són de les quals parteixen aquests.

La idea d'aquest tema ens va sorgir amb certa rapidesa i tot i que vam creure que era un tema, al ser un territori abstracte, més difícil de tractar, ens va agradar molt des de bon principi, i a partir d'aquí vam començar a donar forma a aquest treball.

Durant la realització del treball vam estar d'acord gairebé en tot, en la forma de realitzar-lo, en els apartats diferents que volíem fer,... cadascuna de nosaltres va poder aportar les idees que creia convenients. Cal destacar que dins el nostre treball hem introduït la creativitat, ja que una de les diapositives del nostre Power Point consistia en mostrar un mateix sentiment universal però amb dos persones a la vegada, és a dir, unint dues fotografies de dues de nosaltres fent el mateix gest amb la cara que expressa un mateix sentiment. Això se'ns va ocorre partint de la base de que els sentiments són universals i que amb el gest de la cara podem arribar a saber que sent la persona.

A continuació deixo el Power Point utilitzat per a l'exposició per si voleu veure'l:


El dia de l'exposició estàvem totes molt nervioses, tant el nostre grup com els altres que havien de fer-ho. Sabíem que aquests nervis no anaven lligats a la falta de treball ja que havíem assajat varies vegades i ho portàvem molt ben preparat però tot i així no podíem evitar aquests nervis i a mesura que s'apropava el moment es feien cada vegada més intensos.
Per intentar calmar els meus nervis vaig posar-me a caminar per tota l'aula mentre repetia la meva part d'exposició una i altre vegada, cada cop posant-me més nerviosa, tot s'ha de dir.

Un cop va arribar el nostre torn, quan vam començar a exposar vaig pensar que ja havia començat, que ho havíem de fer el màxim de bé possible que per això ens havíem esforçat tant. Al començar a parlar em vaig notar nerviosa, tot i que vaig controlar molt bé els nervis. A mesura que anava passant el temps cada cop estava menys nerviosa i gaudia més el moment, ho vaig intentar fer el millor que vaig poder. Crec que finalment vam poder posar en practica els aspectes comentats a classe de COED per a tenir en compte en una exposició com és acollir al públic amb la mirada, parlar clarament i a una velocitat mitjana, utilitzar un llenguatge estàndard, etc.

Un cop finalitzada la nostre exposició, vaig estar bastant contenta amb el treball individual i també amb el treball en grup. Ens va sortir tot com ho teníem preparat sense cap sorpresa que ens provoques entrebancs, i per això ens va sobtar bastant la nota que, per part de la matèria de COED, havíem obtingut un 7'5. Sé que al llegir això haureu pensat que és una bona nota i que no hauriem de queixar-nos, però nosaltres esperàvem una nota més alta ja que pensem que tant el nostre Power Point, la nostra exposició i el nostre esforç i  seguiment del tema mereixien una millor nota. També sabem, però, que aquesta no és la nota definitiva, ja que han de parlar els professors d'ambdues matèries per a decidir la nota final del treball.

dimarts, 20 de desembre del 2011

Identitat Digital

Buscant per internet he trobat una web d'una exposició virtual titulada I tu qui ets, a Internet? on ens parla sobre la identitat digital. Està dividida en 6 àmbits, en els quals, abans de tot ens fan una petita introducció: 

Per existir en el ciberespai, és a dir, per actuar dins d'Internet, cal tenir una representació virtual, real o fictícia. Aquesta representació l'anem construint de mica en mica, a mesura que ens connectem a la xarxa, ens donem a conèixer i interactuem amb altres individus, nadius o immigrants digitals.
La identitat virtual fa que els altres ens reconeguin i ens tinguin en consideració a la societat xarxa, una comunitat amb normes de convivència pròpies. La sociabilització en el món virtual arribarà a ser tan important com en el món físic, i això és, senzillament, perquè les relacions de confiança (o desconfiança) i de poder (o contrapoder) també s'estan construint a Internet.
Conèixer els avantatges i els riscos de tenir una presència a Internet és fonamental per gestionar adequadament la identitat digital. Dominar les formes i les eines amb què cada persona pot construir la seva presència, visibilitat i reputació a la xarxa és imprescindible per continuar vivint en societat en l'era de la informació.




L'he trobat molt interessant, així que us faig un resum:





En conclusió, penso que és molt important tenir cura de la identitat que crees a Internet, ja que mai saps qui la pot estar veient, i per molt que pensis que a Internet les coses s'acaben esborrant, no, això mai passa. Hem de vigilar el que publiquem i amb qui ens relacionem perquè Internet té memòria i això de cara al futur pot portar conseqüències. Per exemple, a l'hora de trobar un treball pot ser difícil si tens antecedents negatius a Internet, o en el meu cas, per ser mestra s'ha de vigilar molt com és aquest perfil que et crees o quines fotografies publiques, ja que una mestra és el exemple a seguir dels nens.



diumenge, 18 de desembre del 2011

Última sessió de recitació de poemes

Divendres, 16 de Desembre, vàrem dur a terme la última sessió de poesies i també la última classe de l'assignatura de COED. En aquesta vam tornar a començar la classe amb els exercicis de respiració i relaxació, però amb un canvi, la nostre professora va ser la nostre companya Elena Ibañez. Un cop fet el treball previ a la recitació van començar a sortir les companyes a recitar. Cal dir que en aquesta última sessió és on més es van notar els nervis, encara que les companyes que recitaven portaven ben preparada la seva poesia. Per això, ho van tornar a intentar per segon cop i els va sortir molt millor.
Com de costum, van sortir poemes molt bonics, però m'agradaria destacar el poema "Assaig de càntic en el temple" de Salvador Espriu per l’èmfasi i la teatralitat que va posar la meva companya a l'hora de recitar-lo:


Oh, que cansat estic de la meva
covarda, vella, tan salvatge terra,
i com m’agradaria d’allunyar-me’n,
nord enllà,
on diuen que la gent és neta
i noble, culta, rica, lliure,
desvetllada i feliç!

Aleshores, a la congregació, els germans dirien
desaprovant: “Com l’ocell que deixa el niu,
així l’home que s’en va del seu indret”,
mentre jo, ja ben lluny, em riuria
de la llei i de l’antiga saviesa
d’aquest meu àrid poble.

Però no he de seguir mai el meu somni
i em quedaré aquí fins a la mort.
Car sóc també molt covard i salvatge
i estimo a més amb un
desesperat dolor
aquesta meva pobra,
bruta, trista, dissortada pàtria.


Salvador Espriu


Seguidament, i com cada setmana, vam tornar a revisar els blocs d'algunes companyes per saber com fer-los millor. 
I, finalment, ens vam col·locar en rotllana per tornar a repetir l’activitat de descriure a una companya i esbrinar qui és. Entre totes vam arribar a la conclusió de que ens va ser més fàcil aquella vegada ja que actualment ens coneixem molt més. 

Per concloure les sessions de recitació us adjunto un vídeo de José Miguel Molero que parla sobre com recitar poesia, ens dona una "recepta" d'una bona recitació:




En tots aquests mesos a l'assignatura de COED, m'he adonat que han sigut més importants del que podia arribar a pensar, ja que he evolucionat molt i sobretot m'han servit per a conèixer molt més a les meves companyes i per a poder-me desenvolupar molt millor a l'hora de parlar en públic.

divendres, 16 de desembre del 2011

Portals educatius

Ahir, dia 15 de Desembre, a la classe de GTIC vam parlar sobre dos dels portals educatius més populars de Catalunya:

  • El primer és Xtec  (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya ) que està més adreçat cap als mestres. 
  • És una xarxa telemàtica del Departament d'Educació al servei específic del sistema educatiu de Catalunya. Es va posar en funcionament l'any 1989, amb serveis de missatgeria electrònica, noticiari educatiu,...
  • Des del 1995 és un servei d'Internet, àmpliament utilitzat pel professorat, els centres docents, els serveis educatius i altres estaments i organitzacions relacionats amb l'ensenyament.
  • També està dirigit al alumnes i, per exemple, si entrem a l’apartat d’educació infantil trobem que hi ha un seguit de jocs de diferents temàtiques per tal que els nens puguin portar a la pràctica allò que anteriorment ja han treballat a l’aula. I per als més grans ja trobem diferents notícies relacionades amb el que va passant en l’actualitat per tal que puguin anar prenent consciència del que va passant al seu entorn.
  • Pels professors hi ha un sèrie d’apartats els quals poden compartir informacions i dubtes i així poder-se ajudar els uns als altres. 
  • També hi podem trobar blocs o pàgines web d’algunes escoles, programes de formació, activitats i recursos organitzats, tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement, llengües estrangeres, desenvolupament professional, servei de correu electrònic, informació oficial, recursos pedagògics...
  • La web d'XTEC és molt útil com a mediadora per a fer tràmits per els docents.







  • El segon és Edu365 que està més adreçat cal als alumnes i pares.
  • És un servei d'Internet que el Departament d'Educació, a través de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya, posa a disposició de tot l'alumnat de Catalunya i les seves famílies.
  • Ofereix als estudiants un conjunt de serveis interactius i personalitzats, accessibles tant des de casa com des de l'escola, que, alhora, contribueixen a potenciar la implicació dels pares i mares en el procés d'aprenentatge i en els estudis dels seus fills i filles. També ens ofereix una orientació acadèmica i professional individualitzada a cada alumne i proporciona ajuts per superar els dubtes i les dificultats d'estudi o d'aprenentatge.
  • Una de les finalitats d'edu365.cat és promoure oportunitats d'ús segur de la xarxa i, alhora, contribuir a comunicar els valors i responsabilitats inherents a l'ús d'Internet.








A partir d'aquí la feina que hem hagut de fer a classe és explicar algun apartat educatiu d'una de les dues pàgines web. 
La Mireia Alegre i jo hem escollit l'apartat Família i Escola dins la web de l'Xtec. http://www20.gencat.cat/portal/site/familiaescola/

dilluns, 12 de desembre del 2011

Tercera sessió de recitació de poemes

El passat Divendres 9 de Desembre, a classe de COED vam seguir amb les recitacions com cada setmana. I també vam començar la classe amb els exercicis d'articulació i relaxació per tal de preparar-nos per recitar.

Seguidament vam començar a recitar, aquell dia em tocava recitar a mi, era la tercera de la llista i la veritat es que no estava molt nerviosa. Vaig recitar el meu poema titulat "La ginesta" de Joan Maragall, anteriorment podeu trobar una entrada del meu bloc on parlo sobre aquest POEMA. La sensació que vaig tenir va ser positiva, com ja he dit no estava tan nerviosa com m'imaginava, vaig saber controlar bastant els nervis i vaig quedar satisfeta amb la meva recitació.
Després de recitar-la puc dir que si portes ben preparat i estudiat allò que vols dir no tens per què preocupar-te. En el meu cas l'havia practicat molts cops sola i davant de la família, m'havia aplicat els consells que anaven donant a cada classe i sobretot estava segura de mi mateixa, i això es va notar amb el resultat obtingut.

Quan vam acabar les recitacions d'aquella sessió, vam parlar sobre com seria l'examen de COED i finalment com a cada classe vam estar mirant blocs per tal de millorar aspectes.

Com l'any passat va ser l'any Maragall, al meu institut (IES Maragall) amb motiu d'aquest poeta, vam preparar un espectacle on barrejàvem la poesia d'aquest poeta amb música en viu, dansa, efectes visuals i sonors, etc. L'espectacle dura uns 35 minuts que es fan molt entretinguts. Aquest muntatge poètic titulat "Paraula Viva de Joan Maragall" el vam representar davant de tot l'institut, de familiars, de la pròpia família de Joan Maragall i fins i tot a la Sala de Cent de l'Ajuntament de Barcelona amb motiu dels Jocs Florals. Va ser una experiència inoblidable i molt positiva per mi, així que us deixo un petit tros de l'espectacle on es recita i es canta "La ginesta", en aquest número jo no recitava, si no que ballava. Espero que us agradi, jo vaig gaudir molt fent l'espectacle.

dissabte, 3 de desembre del 2011

Segona sessió de recitació de poemes

Ahir dia 2 de Desembre a classe de COED, vam seguir recitant els poemes. Com cada Divendres vam començar amb els exercicis de respiració i vocalització per preparar la veu i relaxar-nos que vaig comentar a l'entrada anterior.

En aquesta sessió el nivell també va ser molt alt, però la professora va voler puntuar que cal que anem més lentes al recitar ja que de seguida ens accelerem i això fa que el missatge del poema no arribi al públic. Per això cal que no anem tan de pressa recitant, i també cal que calmem els nervis.

Un dels poemes que es va recitar i m'agradaria destacar és "Tinc Alzheimer" d'en Salvador Riera. És un poema que quan el vam escoltar se'ns va posar la pell de gallina ja que era molt bonic i a la vegada el seu missatge era molt impactant. Aquí us el deixo, tot i que recitat en viu és encara més emocionant:

Si em veus i te n'adones que no hi veig,
Mira'm
Si em veus i te n'adones que no hi sento,
Parla'm
Si em veus i te n'adones que quequejo,
Escolta'm
Si em veus i te n'adones que no et puc tocar,
Toca'm
Si em veus i te n'adones que em costa moure'm
Mou-me
Si em veus i te n'adones que he caigut,
Aixeca'm
Si em veus i te n'adones que tremolo,
Abraça'm
Si em veus i te n'adones que ploro,
Deixa'm plorar
Però no deixis mai de mirar-me, 
de parlar-me, d'escoltar-me, 
de tocar-me, de moure'm, d'aixecar-me, 
d'abraçar-me.
I pel damunt de tot,
No deixis mai d'estimar-me.


Seguidament vam visitar més blocs de companyes per a corregir errors i millorar aspectes i després la professora va tornar a repetir els ítems de millora que havia dit a la sessió anterior.

He estat buscant poemes ja que m'he adonat que m'agrada molt escoltar-los i els sento perquè m'arriba el missatge, i he volgut destacar aquells poemes que són molt coneguts i llavors els transformen en cançons. Al cap i a la fi, una cançó és com una poesia però feta per cantar. Hi ha molts poemes que amb el temps han sigut cantats per grans cantants, aquesta és una altra manera de transmetre sentiments. Aquí us deixo dos poemes cantats:

  • "Cantares" de Antonio Machado, cantada per Joan Manuel Serrat al 1987 al programa de Miguel Ríos en TVE "Qué noche la de aquel año":



  • "La canción del Pirata" de José de Espronceda, cantada per el grup "Tierra Santa":


divendres, 2 de desembre del 2011

Gestió d'arxius on-line: Dropbox

  • Què és Dropbox? 
Dropbox és un servei d'emmagatzematge d'arxius en Internet, operat per la companyia Dropbox. L'objectiu principal d'aquest sistema és el de servir-nos com a còpia de seguretat automàtica dels arxius o carpetes i poder tenir-los sincronitzats entre diversos dispositius en línia. Existeixen versions gratuïtes i de pagament.

  • Com aconseguir Dropbox? 
Si vols tenir aquest programa el primer de tot que has de fer és descarregarte'l aquí i instalarte l'aplicació al ordinador. Una vegada instal·lat se'ns crearà una carpeta anomenada Dropbox, on haurem de moure tots els arxius que volem sincronitzar amb altres dispositius, sempre i quan també tinguin instal·lada l'aplicació.

Tots els arxius i/o carpetes que es guardin en aquesta carpeta seran automàticament emmagatzemats en els servidors de Dropbox, és a dir, ja tindrem en Internet una còpia de seguretat d'aquests arxius i/o carpetes. Podrem accedir a aquesta informació a través de la web de Dropbox, i a la vegada, com he dit abans, també tindrem aquests arxius compartits de manera local.

  • Com compartir carpetes i arxius amb Dropbox? 
Una carpeta del nostre Dropbox es pot compartir amb qui o els qui vulguem. Només hem d'enviar un email des de Dropbox a la persona/s amb la qual vulguem compartir la carpeta. A partir de llavors cada arxiu o carpeta que es creu en aquesta carpeta compartida estarà disponible per a totes les persones que comparteixen la carpeta. Per tant podem compartir documents, fotografies, vídeos, música,... fàcilment.

  • Quina és la funcionalitat de Dropbox? 
Dropbox permet triar entre tres tipus de comptes: la primera anomenada "Basic" és gratuïta; la segona, se'n diu "Pro50", i la tercera, "Pro100" i són de pagament. Les diferències radiquen en la quantitat d'espai disponible per poder utilitzar, mentre la "Basic" disposa de 2Gb, la "Pro50" disposa de 50Gb i la "Pro100" de 100Gb.

L'inconvenient que li trobo a aquesta aplicació és el poc espai que ofereixen gratuïtament, ja que si en vols més, has de pagar.

  • Quines són les diferències entre Dropbox i Google Docs? 
- La diferència bàsica que hi ha entre Dropbox i Google docs és que aquest, com ja hem dit, sincronitza de manera automàtica tots els arxius que hi posem a la carpeta, tant on-line o no, en canvi, amb Google docs només podrem compartir arxius on-line.

- Google docs ens permet crear, editar i tenir arxius on-line, mentre que amb Dropbox no pots editar els documents on-line. 

- Dropbox té una capacitat de 2GB, Google docs d'1GB.

- Amb Dropbox podem tenir els documents guardats en el disc dur, en canvi, amb el Google docs no.

Existeixen altres programes de gestió d'arxius on-line com Mobile me.


A continuació us deixo un Prezi on ens parla de com funciona el Dropbox i les diferències amb Google docs:




dijous, 1 de desembre del 2011

Murals multimedials on-line: El Glogster

Avui Dijous 1 de Desembre, a classe de GTIC hem treballat amb el Glogster. És una eina web 2.0 que serveix per construir pòsters digitals online, és a dir, que estan a l'abast de tothom. Podem pujar les nostres pròpies fotos, texts, enllaços, vídeos, música i organitzar-nos a la nostra manera, com més ens agradi.
Tè varies eienes per crear pòsters divertits i originals. Els pòsters, segons amb la finalitat que s'utilitzin, serveixen per transmetre emocions o crear idees. 

Nosaltres ens hem creat la nostra pròpia compte i a partir d'aquí hem realitzat el nostre Glogster. El meu es el següent i l'he fet sobre moltes actuacions setmanals de la guanyadora d'un programa de Televisió de gran èxit.

Per si us interessa la web del Glogster: http://www.glogster.com 


Els Fluxogrames

Avui dijous 1 de Desembre, a classe de GTIC hem parlat sobre els fluxogrames, és un programa per a representar processos.

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts àmbits diferents. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:

  • Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  • Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...

Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:





Més explicacions, fàcils d'entendre, del que són els fluxogrames:

Podem treballar fluxogrames amb moltes eines diferents com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, etc. A l'assignatura hem optat per una eina on-line anomenada Gliffy i que podeu trobar a: http://www.gliffy.com

Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de represenatcions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.

L'activitat que vam haver de fer va ser la de crear un fluxograma sobre l'acció de travessar una cruïlla en el que hi ha un semàfor. Per crear-lo havíem de seguir la simbologia definida pels fluxogrames, aquest és el meu:



Els Mapes Conceptuals: CmapTools

Avui, 1 de Desembre, a classe de GTIC hem treballat els Mapes conceptuals. Serveixen per representar una imatge mental en la qual el text és una manera de representa la realitat, tot i que pot incorpora alguna emoció, però serveix per transmetre idees i conceptes.

Per a fer la pràctica d'un mapa conceptual hem utilitzat el programa CmapTools. Aquest és un software multi plataforma que serveix per crear mapes conceptuals mitjançant unes aplicacions escrites en Java. Permet el treball amb o sense connexió a la xarxa. És a dir, és una tècnica utilitzada per la representació gràfica del coneixement, de les idees... que relaciona els conceptes amb fletxes i utilitzant diferents figures geomètriques. És molt fàcil d'utilitzar i permet afegir  col·laboradors, enviar els mapes per mail,etc.

Si voleu descarregar-vos el programa totalment legal i gratuït cliqueu aquí.

A continuació us deixo un tutorial bastant breu de com començar a utilitzar el Cmap Tools:




Una vegada hem començat a saber com funcionava el programa hem fet un exercici que es tracta de fer un mapa conceptual amb el Cmap Tools sobre el text següent:


Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

I el resultat del meu mapa conceptual ha sigut aquest:




dissabte, 26 de novembre del 2011

El Prezi

Dijous 24 de novembre, a classe de GTIC, vam treballar amb el programa Prezi. És una aplicació de presentació online i una eina narrativa, que utilitza un únic llenç en comptes de diapositives tradicionals i separades, i on a partir d’una metàfora visual podem desenvolupar un concepte.
Podem inserir texts, imatges o altres objectes de presentació sense cap mena de límit en l'espai, amb els marcs és presenten ordenadament.

Les seves característiques són:
  • És un entorn de treball on-line.
  • És gratuït i té una versió educativa.
  • Podem editar/compartir col·laborativament.
  • Tenim diferents modalitats de privacitat. Per exemple podem copiar i modificar prezis d'altres persones.
  • És un entorn multimedial.
  • Podem treballar a partir de metàfores visuals.
  • Permet mostrar plans generals i focalitzar en parts concretes.
  • Els frames ens permeten definir parts.
  • El path permet estructurar l'ordre dels frames.
  • En prezi treballem sobre un espai en blanc. No hi ha diapositives com en PP
  • El seu ús és senzill.
  • Prezi treballa amb tecnologia flash.
  • Solament podem canviar la plantilla però no el tipus de lletra o el fons...

Aquí us deixo una web que he trobat on et dona 10 consells per utilitzar el prezi.

A continuació us deixo el Prezi que he creat explicant, precisament, què és? des del meu punt de vista i utilitzant una metàfora:



divendres, 25 de novembre del 2011

Primera sessió de recitació de poemes

Avui divendres 25 de novembre a la classe de COED, hem començat amb les recitacions de poesia.
La professor ens ha donat ànims a totes aquelles persones que els hi tocava recitar avui dient que aquest exercici demostra valentia i que ho tindria molt en compte.

Seguidament hem realitzat uns exercicis de relaxació i vocalització per tal de recitar millor, ja que són molt importants i beneficiosos per preparar la veu i el cos de la persona.
Primerament hem respirat profundament 3 vegades per tal de relaxar-nos, després ens hem assegut correctament, és a dir, amb l’esquena recta i els dos peus tocant al terra de forma paral·lela, i per acabar hem fet un exercici d’articulació que consistia en posar-se un llapis a la boca i parlar fent mobilitzar molt més la llengua per tal d’aconseguir una bona vocalització. Després d'això hem començat les recitacions de les diferents companyes.
Cal dir que per ser el primer dia, el nivell de recitació estava molt alt. Les persones que van recitar els seus poemes ho van fer bastant bé i van saber controlar els nervis, tret d'algun cas que es va notar el nerviosisme.

Per acabar la classe hem visualitzat alguns blocs de les meves companyes per tal d'extreure ítems a millorar:

  • A cada entrada hem de dir la data de cada sessió
  • A cada entrada hem d'aprofundir amb reflexions o ampliacions
  • Hem d'evitar els errors ortogràfics
  • A l'hora de posar noms ho hem de fer amb el permís de la persona i amb el cognom
  • Hem d'utilitzar un llenguatge estàndard
  • Si volem destacar o ressaltar alguna idea cal que utilitzem diferents lletres i colors
  • Les entrades han de tenir suports com imatges, vídeos, presentacions, etc


Per ampliar, us deixo una web on podem trobar els 7 tips mes importants per tal de recitar bé una poesia: http://www.practicopedia.com/como-recitar-un-poema-138

També us deixo una web que he trobat molt interessant on apareixen molts poemes de molts poetes importants per descarregar i poder escoltar.los: http://amediavoz.com/poetas.htm

dimarts, 22 de novembre del 2011

Primeres exposicions de Territori i Identitat

Avui Dimarts 22 de Novembre hem començat les exposicions de territori i identitat. Al ser les primeres exposicions que fem a nivell de tot el grup els professors ens han comentat els errors més importants i ens han donat alguns consells per poder millorar les següents exposicions que fem al llarg de la carrera. Són aquests:

  • La importància d'utilitzar animacions dins les nostres presentacions de Power point ja que d’aquesta manera el suport TIC no evidenciarà abans de temps el que hem de dir. Hem d'aconseguir mantenir el factor sorpresa fins el final.
  • Els vídeos que adjuntem a la nostra exposició des d'una web han de ser de poca durada (aproximadament han de durar 1 minut), en canvi, si els hem fet nosaltres i recullen la informació principal poden ser una mica més llargs.
  • Hem d'intentar estar relaxades i parlar a poc a poc.
  • Hem d'aconseguir interioritzar el discurs, és a dir, que no sembli que el tenim memoritzat, que ens surti natural.
  • Hem de saber projectar bé la veu i utilitzar un to de veu correcte.
  • Hem de dir la procedència del material multimèdia que utilitzem a la nostra exposició (fotos, vídeos o sons).
  • Intentar que el pas de les diapositives no determini la nostre exposició, és a dir, que no hi hagin moments de silenci entre diapositiva i diapositiva.
També ens han comentat els aspectes que tindrien en compte a l'hora de valorar les exposicions. Són els següents:
  • Objectiu de l'exposició
  • Una bona introducció
  • Selecció i ordenació de les idees
  • Exemplificació
  • Conclusió
  • Temps (10 minuts màxim)
  • Llenguatge corporal
  • Veu (volum i projecció correcte)
  • Actitud
  • Correcció lingüística
  • Adequació del recurs tecnològic escollit a l'objectiu que es vol aconseguir
  • Ús correcte del recurs en el context en què s'ha de fer servir
  • Coherència en l'ús combinat dels diversos mitjans

Per últim, per aprendre a valorar una exposició hem comentat les coses positives, negatives, l'expressió oral i el suport TIC de cada una de les exposicions dels altres grups.


dissabte, 12 de novembre del 2011

Tractament digital del vídeo: Movie Maker

Dijous 10 de novembre, a la classe de GTIC, vam treballar amb el programa d'edició i creació de vídeos Movie Maker.
Per si no el teniu instal·lat a el podeu descarregar aqui.

La tasca que vam haver de fer és editar un vídeo seguint una sèrie de pautes, però abans m'agradaria remarcar que un vídeo té la principal funció de transmetre emocions i sentiments.

Les pautes van ser les següents:

Cal agafar el vídeo de les imatges de Blanquerna i:

  • Retallar-lo de manera que duri 1 minut
  • Posar-hi una banda sonora que haureu de cercar a www.jamendo.com
  • Aplicar-hi transicions i efectes.
  • Posar-hi un títol d'inici, un de final i algun a sobre les imatges
  • Gravar-ho en format WMV qualitat DVD
  • Pujar-lo al youtube
  • Penjar el codi Embed al Bloc amb una explicació del procés.


I després d'aplicar totes les anteriors pautes, el resultat final va ser aquest:


divendres, 11 de novembre del 2011

Poema: La ginesta

Avui 11 de Novembre, hem hagut de lliurar el nostre poema escollit per recitar a la classe, finalment jo he escollit "La ginesta" de Joan Maragall. He triat aquest poema perquè l'any passat va ser L'any Joan Maragall, vaig treballar aquest poeta i em vaig quedar encantada amb ell. El meu poema diu així:


LA GINESTA

La ginesta altre vegada,
la ginesta amb tanta olor,
és la meva enamorada
que ve al temps de la calor.
Per a fer-li una abraçada
he pujat dalt del serrat:
de la primera besada
m'ha deixat tot perfumat.
Feia un vent que enarborava,
feia un sol molt resplendent:
la ginesta es regirava
furiosa al sol rient.
Jo la prenc per la cintura:
la tisora va en renou
desflorant tanta hermosura
fins que el cor me n'ha dit prou.
Amb un vimet que creixia
innocent a vora seu
he lligat la dolça aimia
ben estreta en un pom breu.
Quan l'he tinguda lligada
m'he girat de cara al mar...
M'he girat al mar de cara,
que brillava com cristall;
he aixecat el pom enlaire
i he arrencat a córrer avall.


Joan Maragall



També podem trobar aquest poema cantat, ja que és fàcil de pronunciar i de comprendre, aquí us deixo una mostra del poema cantat per Toni Subirana:




dimecres, 9 de novembre del 2011

Descripció Fotogràfica

El dia 8 de novembre a classe de COED vàrem fer l’exposició fotogràfica acompanyada de les nostres explicacions. Aquesta és la meva descripció i fotografia de la nostre companya Mireia Alegre:




“Uns ulls bicolors“


"Aquests ulls pertanyen a la Mireia Alegre, una noia de 18 anys, estudiant del grup J de primer grau d’Educació Infantil a Blanquerna.
El que més m’ha impactat d’aquesta noia és el seu color d’ulls. El primer dia que la vaig veure ja m’hi vaig fixar en ells i just al moment li vaig dir que era molt bonic el seu color d’ulls.
En la fotografia podem observar que el color dels seus ulls es blau cel tirant a turquesa segons la llum, però si ens hi fixem millor veiem que la part interior del iris és de color groc. Un groc que contrasta bastant amb el blau cel.
La mirada d’aquesta noia transmet dolçor, és una mirada intensa però a la vegada tendre. La forma dels seus ulls és ovalada, per això, junt amb el color dóna aquesta sensació de profunditat al mirar, de delicadesa en els seus ulls.
Aquesta mirada transmet un sentiment de sinceritat, de humilitat. Té les pestanyes curtes i la forma de l’ull tendeix a decaure.
Els seus ulls em recorden als ulls d’un gat pel color groc i la manera de mirar que té."


Vaig fer les fotos dos dies diferents per tal de contrastar el color dels ulls amb diferents tipus de llum, com podem veure a totes dues fotografies és veu aquest color groc tan característic de la Mireia. Vaig retallar les fotografies centrant-me només en els ulls ja que és el que volia destacar. A la primera fotografia vaig voler transmetre una mirada més profunda i intensa per això la vaig fer recte, en canvi, la imatge de baix la vaig fer torçada perquè volia transmetre una sensació més desenfadada.
La professora em va dir que una de les condicions d'aquest exercici era que només podíem utilitzar una fotografia, i no un collage. Tot i així estic bastant satisfeta amb el resultat obtingut a l'hora de fer les meves fotografies.


Un cop vam veure totes les fotografies vam fer uns petits comentaris per a una possible millora d’aquestes, i aquests són alguns:

  • La fotografia és un art, cal dedicar-li temps perquè poguí arribar a transmetre el que ens proposem.
  • La llum jugar un paper molt important, ja que condiciona els colors, i a més la podem fer servir com a “focalitzadora” de les coses que vulguem ressaltar.
  • És important tenir clar l’element principal de la fotografia i no atorgar el protagonisme a d’altres elemnts.
  • Segons la perspectiva en què prenem al foto ens poden arribar diferents sensacions, per exemple si la fem des de dalt o una mica torçada ens podria donar la sensació de moviment.


A continuació, i per ampliar, us deixo un enllaç d'un article que parla sobre: Les 13 normes fonamentals de la composició fotogràfica


diumenge, 6 de novembre del 2011

La comunicació digital i els anuncis

A l'última classe de COED, el 4 de Novembre, vam visualitzar una entrevista de Guillermo Orozco titulada "Educació en comunicació audivisual"
Podeu trobar-la obrint aquest link: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=24198

Amb aquesta entrevista hem vist la necessitat bàsica de col·laboració entre la família i l’escola per educar conjuntament. Hem d’educar als nens perquè coneguin les noves tecnologies però sense fer-ne un abús d’elles ja que aquestes influeixen molt en la forma de comunicar-nos.
Moltes escoles no introdueixen les noves tecnologies al nou model pedagògic i això no està bé. Haurien d’ensenyar als infants la utilització d’aquestes tecnologies ja que tenen aportacions i són eines molt importants en la societat actual. Si no es dedica temps a ensenyar-les a l’escola els nens dedicaran més temps lliure a elles.

Després d'això, vam veure anuncis de diversos productes:

  • La marca Galerias: és un anunci trencador on apareixen nens i nenes sortint de la classe corrent. Explica com de resistent és la roba i associa la felicitat d'acabar les classes amb la música alegre. Converteix en un fet normal el que els nens s'empentin i empentin al professor al sortir de classes.
  • Cotxes Golf: associa el fet de tenir un Golf amb tenir èxit i ser feliç. És en blanc i negre per poder veure les coses més clares. La música és clàssica per mostrar elegància. Diu que tots necessitem alguna cosa en què confiar, dóna el valor d'una persona a un cotxe.
  • Colònia Barbie: apareix un nen que abandona el seu gos per quedar-se amb la nena que utilitza la colònia. El missatge subliminal és que pots abandonar al teu amic.
  • Oh Brother de Seat: hi ha una família que abandona a la mascota perquè com és massa gran, no hi cap al cotxe. Després es compra un Seat i ja hi caben tots. El missatge és que pots abandonar el que estimes a no ser que et compris un Seat:



La conclusió a la que puc arribar després d'haver vist tots aquests anuncis és que en aquests darrers anys, els publicistes només es preocupen en vendre els productes i els hi és igual inculcar valors incorrectes a la societat. Penso que hauríen de controlar molt més què es diu en els anuncis per poder aconseguir una societat millor.

Molts anuncis el que fan és llençar missatges subliminals, que nosaltres com espectadors hauríem de saber llegir, ja que d'alguna manera ens manipulen.
Penso que els medis haurien de ser responsables de tot allò que emeten, ja que influeixen molt en l’opinió dels espectadors i si són nens encara més. 

En conclusió, després d’haver assistit a aquesta classe te'n adones de com els publicistes juguen amb els nostres sentiments i ens manipulen per impactar-nos i aconseguir que comprem allò que promouen.



dijous, 3 de novembre del 2011

Les presentacions: El Power Point

Avui, 3 de Novembre, a classe de GTIC, hem treballat les presentacions, amb el programa Power Point.
Hem hagut de llegir un article titulat: 12 PROPOSTES D’ÚS CREATIU I MULTIMEDIAL DEL PROGRAMA POWERPOINT, en ell ens explica que aquestes presentacions es fan servir com a eina de suport.

Les presentacions de Power Point tenen avantatges com: 

  • Permeten crear esquemes
  • Incorporar imatges il·lustratives
  • Fer servir vídeos, sons, imatges, esquemes,... per tal de fer-lo més visual i entenedor
  • Facilitar la tasca de prendre apunts 
  • Ens permet subratllar, encerclar i utilitzar tot tipus de colors

Però a l'hora també tenen desavantatges com:

  • Posar-hi massa lletra, per tant, no és fa entenedor
  • L'orador es limita a llegir la pantalla
  • Excés d'efectes d'animació i de transició que fan distreure
  • No seguir cap ordre estètic
  • Usar formes de manera discriminada

Dins d'una presentació de Power point podem trobar els següents elements:
  • Diapositives 
  • Objectes
  • Accions
  • Transicions
  • Animacions

L'article ens diu que hi ha dos tipus de Power Point:

  • Power Point tradicionals:   normalment s'utilitzen incorrectament, perquè hi ha un abús dels efectes i transicions o perquè llegeixen els Power Points sense explicar res nou. D'altres vegades hi ha massa lletra i no dóna importància a parts importants com els títols o subtítols.
  • Power Point creatiu: són els que explica l'article que he comentat abans. Les característiques d'aquest són, per exemple, posar només imatges que donin suport a allò que estàs parlant, o que donin més informació...

Alguna proposta d'ús creatiu i multimèdia del Power Point pot ser:

  • Crear una presentació amb una diapositiva central que contingués una miniatura de totes les fotos i al clicar a sobre s'obri una nova diapositiva amb la foto en qüestió ampliada. 
  • Col·locar una espècie de "trampa" perquè els alumnes s'equivoquin i al clicar es posi l'opció correcta.

Altres programes també molt utilitzats de presentacions són:

  • L'impress
  • El google docs 
  • Slideshare i Slideboom (permeten penjar documents o power points a pàgines web)

A continuació us deixo una presentació de Power Point d'un conte infantil, on a més a més de les diapositives trobem el so dels nens narrant el conte:

dimecres, 2 de novembre del 2011

El llenguatge audiovisual: "Vídeo y educación"

Durant la darrera classe de GTIC vam estar parlant sobre el llibre Vídeo y educación de Joan Ferrés.



La tasca que teníem va ser llegir-nos el primer capítol del llibre i així poder-lo comentar a classe tots junts. Vam parlar dels diferents apartats del llibre, però l'apartat més rellevant va ser la diferència entre els dos hemisferis del cervell: l'hemisferi dret, que controla la part esquerra del cos, i l'hemisferi esquerre, que controla la part dreta. Així doncs, hem classificat les principals diferències en el següent quadre:





Hemisferi esquerre
Hemisferi dret
Controla la part dreta del cos
Controla la part esquerra del cos
Treballa d’una forma més racional
Treballa d’una forma més sensorial
Li correspon el desenvolupament lineal, lògic i racional del pensament, les operacions d’anàlisis i sintaxis, la percepció dels esquemes significatius i la disposició ordenada de les seqüències. (Funcions lligades al llenguatge i a l’abstracció)
Funcions com el reconeixement immediat dels rostres, la distinció i el record de les formes, discriminació d’acords musicals i reconstrucció mental de conjunts a partir dels seus fragments. (Funcions espacials no-verbals)
Més sensibilitat per tot el que és visual.
Més sensibilitat per tot el que és acústic.
És el dominant, intel·lectual i analític
És el secundari i del repòs.
Llegir un text: anàlisi gramatical i lògic. Ens arriben idees, informació, continguts, conceptes...
Veure una imatge: operació sintètica. Ens arriben sensacions.

A més, al acabar el quadre vam visionar dos tipus de vídeos diferents dirigits als alumnes:

- Els vídeos motivadors: no hi ha text, t'aporta sensacions i és molt visual.



- Els vídeos lliçó: hi apareix massa informació que és difícil de recordar-la tota si no te l'apuntes.


dimarts, 1 de novembre del 2011

Com parlar bé en públic


Per a la darrera classe de COED vam haver de llegir i presentar el resum dels sis primers capítols del llibre: PUIGPELAT, F I RUBIÓ, J. Com parlar bé en públic. Barcelona: La butxaca, 2000.


Aquest va ser el resum que vaig presentar:


divendres, 28 d’octubre del 2011

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat

Avui, divendres 28 d’octubre, hem iniciat la classe de COED visionant un vídeo d’una nena petita que recitava un poema. I a partir d'aquí hem extret una mena de consells a l'hora de parlar en públic:
  • Preparar el discurs per així agafar seguretat i confiança.
  • Ser positius (pensar que tu saps més que els altres, que domines molt el tema, etc.)
  • Respirar bé (control de la respiració) , inspirar tres cops abans d’iniciar l’exposició.
  • No córrer, anar fent pauses.
  • Intentar adequar el to de veu amb el que volem transmetre (empatia, agressivitat, ràbia...)
  • Citar com a mínim un cop en cada exposició.
Seguidament, ens han repartit unes fotocopies amb les pautes que hem de seguir al llarg d’un discurs i hem treballat part per part extraient les conclusions i, a més, hem anant visionant un power point. A continuació us faig una síntesi de tot el que hem parlat :

DIGUES DE QUÈ PARLARÀS, PARLA’N I DIGUES DE QUÈ HAS PARLAT
  1. Explicar els tema del que parlarem
  2. Enfocar el discurs.
  3. Utilitzar una estructura acceptada i definida.
ESTRUCTURA DEL DISCURS
  1. Introducció: es presenta el tema i els objectius 
  2. Desenvolupament: es transmeten les informacions en un cert ordre lògic. ( la concentració del públic baixa, per tant, hem de captar la seva atenció).
  3. Conclusió: es fa una síntesi final i es tanca el discurs.
INTRODUCCIÓ
  • Hem de dedicar molta importància a l’inici perquè així ja tindrem pràcticament guanyat al públic.
FÓRMULES INTRODUCTÒRIES:
  • Definició: Breu comentari sobre el títol del tema.
  • Presentació d’objectius: explicitar-los motiva i centra l’atenció dels oients.
  • Presentació del guió: molt apropiat per a discursos expositius i per a sessions pràctiques.
  • Preguntes: una manera d’anticipar-se.
  • Lectura mental: esmentar algunes preconcepcions que hipotèticament té l’auditori.
Consells:
  1. No repetir molt una paraula al llarg de la introducció.
  2. No utilitzar castellanismes.
  3. No treure’t importància ja que tu en saps més que ningú.
DESENVOLUPAMENT
  • Per a informar:
    1. Estructura descriptiva
    2. Estructura cronològica
  • Per a convèncer:
    1. Estructura inductiva: infomació de casos concrets per arribar a la idea general que explica tota la informació anterior i que funciona com a conclusió. D'específic a general.
CONCLUSIÓ
  • Tancar el discurs.
  • Sintetitzar les idees principals i oferir una visió global del missatge.
  • Deixar una bona impressió final en les persones que ens han escoltat.
La conclusió té un efecte determinat en la fixació dels continguts. És molt important perquè serà allò que quedarà grabat del tema, i , a més, serà la imatge que deixaràs.

FÓRMULES DE TANCAMENT:
  • Repetir la introducció
  • Resumir els punts principals.
  • Invitació a l'acció.
  • Anunci d'un esdeveniment futur.
  • Promesa.
  • Apel·lar als sentiments. (És el que té més efecte)
La llengua del discurs expositiu ha de ser neutra, precisa i accessible, no ha d'estar influida per la prossa escrita o tècnica, cal oferir definicions dels termes més especialitzats o abstractes i són molt necessàris els connectors.

Després d'aquesta classe penso que si apliquem cada un d'aquests consells aconseguirem un bon discurs, i podrem fins i tot convèncer al públic d'allò que parlem. Una de les coses més importants que hem de tenir en compte, és la seguretat en nosaltres mateixos. Si tenim una ment positiva i ens ho hem preparat bé, assajant i repetint el discurs varies vegades, no tindrem cap problema a l'hora de parlar davant d'altres persones. Sempre hem d'estar segurs de nosaltres mateixos i així ens sortiran bé les coses davant d'un públic.